İçeriğe git

DAÜ DAKMAR, AKVAM VE INTBAU Kıbrıs Tarafından Düzenlenen Webinar Etkinliği Gerçekleştirildi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Doğu Akdeniz Kültür Mirasını Araştırma Merkezi (DAKMAR), Arkeoloji ve Kültürel Varlıkları Araştırma Merkezi  (AKVAM) ile Kıbrıs Geleneksel Yapı, Mimari ve Şehircilik Birliği (INTBAU Kıbrıs) tarafından Ortak kurgu çerçevesinde planlanan webinarların ikincisi 25 Şubat 2021, Perşembe günü gerçekleştirildi.

Kıbrıs saati ile 18:00’de, Türkiye saati ile 19:00’da gerçekleştirilen söz konusu etkinlik Prof. Dr. Resmiye Alpar Atun’un moderatörlüğünde, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden (YTÜ) Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal’ın “Afet ve Kültürün Korunması İlişkisinde Toplumun Rolü Üzerine Bir Yol Hikayesi” konulu sunumu ile düzenlendi. Sunumda, Prof. Dr. Ünal’ın başkan yardımcılığını da yürüttüğü Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi’nin (ICOMOS International) yaptığı çalışmalar ışığında ortaya çıkan deneyimler interaktif bir şekilde katılımcılar ile paylaşıldı.

Aynı zamanda Risklere Hazırlık Bilimsel Komitesi (ICORP) Başkan Yardımcısı da olan Prof. Dr. Ünal, ICOMOS, ICORP ve YTÜ Tarihi Mirası Koruma Uygulama Merkezi (TA-MİR) ortaklığında gerçekleştirilen “ICORP on the Road Projesi” kapsamında  çatışma ve afet durumlarında kültür varlıklarının korunması temalı yapılan belgesel çekimleri katılımcılar ile paylaşıldı. Sunumda, Nepal, Türkiye, Mali, Pakistan, Brezilya ve Hindistan’da gerçekleştirilen söz konusu çekimlerde ortaya çıkanlar ve yaşanan süreç interaktif bir şekilde paylaşıldı. Prof. Dr. Ünal tarafından yapılan söz konusu belgesel ve projenin hikayesi Google Art and Culture tarafından da yayınlanmaktadır.