İçeriğe git

CNN Türk'den DAÜ'de Söyleşi

CNN Türk çalışanları Editör Sinan Kunter ve Yönetmen İbrahim Özkan, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) düzenlenen "A'dan Z'ye TV Programcılığı" konulu söyleşiye konuk oldu. DAÜ İletişim Fakültesi, Mor Salon'da düzenlenen etkinliğe öğrencilerin yanısıra, araştırma görevlileri ve öğretim üyeleri de katıldı. “A'dan Z'ye Televizyon Programcılığı” konulu söyleşide Kunter ve Özkan deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

TV ekranının hem görsel, hem de içerik açısından cezbedici olması gerekliliğine vurgu yapan Editör Kunter, "Herşey fikirle başlar, bu en önemlisidir. Ardından onu ekrana taşıyabilmek için; tür, süre, iç ya da dış yapım, canlı ya da bant, düşük maliyet gibi detaylandırmalarınız ikna edici olmalıdır", dedi.

TV'de yer alan her programa kişiliklerini veren renkler olduğuna değinen DAÜ mezunu Yönetmen Özkan ise, "Örneğin sağlık alanında yeşil ve beyaz temalar, sohbet programlarında koyu mavi renkler kullanıyoruz. Tabi görsellik dediğimiz kavram ışıkçılar, dekor servisi, sanat yönetmeni vb. alanlarla  birlikte bir bütündür" dedi.

"Reji Bizim Kaptan Köşkümüz, Yatak Odamızdır"

Rejide görüntü takibi yapmanın ve doğru görüntüleri bir çok parametreyi düşünerek, zamanla yarışarak seçip ekrana vermenin önemine vurgu yapan Kunter ve Özkan, "Başka bir kanal, ilgili görüntüyü sizden önce verirse başınız fazlasıyla ağrıyacak demektir. Bunun yanı sıra her daim son dakika gelişmelerine de hazırlıklı olmalısınız", dedi. Kunter ayrıca, ajanslardan gelen görüntülerin bulunduğu ekranın rejinin adeta kaptan köşkü olduğunu belirtirken, Özkan ise, "Reji bizim yatak odamızdır" ifadesini kullandı.

"DAÜ TV Büyük Şans"

Öğrencilerin bir çok alanda kendilerini geliştirmeleri gerektiğinin altını çizen Yönetmen Özkan, "DAÜ TV sizler için büyük şans. Orada CNN Türk'de yayın için gerekli olan unsurlar nelerse hepsi mevcut. DAÜ TV'den CNN Türk'e geldiğinizde göreceksiniz ki değişen tek şey, yaptığınız işin ölçeğinin artması ve kullandığınız araçların son teknoloji olmasıdır" dedi.

"Penguenler 1 Hafta Önceden Belliydi"

Bir öğrencinin, "31 Mayıs 2013 gecesi CNN Türk'de penguenlerle ilgili belgeselin gösterilmesiyle ilgili yayın akışına kim karar verdi?" sorusu üzerine Kunter, "O gece penguen belgeselinin yayında olacağı 1 hafta öncesinden belliydi. Gezi eylemlerinin bir anda patlak veren son dakika gelişmesinin ekrana aktarılmaması bilinçli bir tavır değildi. Herhangi bir dış güç bize şunu yayınlayın bunu kaldırın demiyor ama tabi medya kuruluşlarında oto sansür ve yayın içeriğini bağlayan RTÜK kuralları vardır" dedi. Ayrıca Gezi eylemlerinin devam eden sürecinde ana akım medyada ekranda en çok yer bulduğu kanallardan birinin de CNN Türk olduğunu belirtti.

Son olarak Kunter-Özkan ikilisi,  TV Programcılığı üzerine her alanda yetişmiş olmalarının yanı sıra, kendilerine uzmanlaşacakları bir yan dal edinmeleri ve mutlaka iyi seviyede bir yabancı dil öğrenmeleri yönünde öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Organizasyon toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.