8 Şubat Toles Sınavı En Eski ve Deneyimli Sınav Merkezi Olan DAÜ’de Yapıldı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), Uluslararası Hukuk Becerileri Sınavı’na (TOLES) ev sahipliği yaptı. TOLES’in Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) en çok sınav deneyimli merkezi olan DAÜ’de düzenlenen sınava, Türkiye ve KKTC’den toplam 10 aday katıldı. DAÜ Yabancı Diller ve İngilizce Hazırlık Okulu, DAÜ Hukuk Fakültesi ve DAÜ-SEM iş birliği ile 2012 yılından beri yapılan TOLES Sınavı; adaylara gerek yurtiçi, gerekse de yurtdışında iş olanakları sunuyor. Sınavlara KKTC ve Türkiye’de çalışmakta olan avukatlar ve tercümanlar giriyor. DAÜ Hukuk Fakültesi’nde faaliyet gösteren TOLES Koordinatörü Peril S. Emiroğluları tarafından verilen bilgiye göre; sınav hazırlıklarına Kasım 2018 itibari ile başlayan sınav grubunun, aynı zamanda dört dönem boyunca DAÜ Hukuk Fakültesi’nde seçmeli ders olarak sunulan TOLES 1-2-3-4 derslerini de başarıyla tamamladığı bildirildi. Emiroğluları, bir sonraki sınavın Haziran 2019’da yapılacağını ifade ederek, sınava kayıtların şimdiden başladığını açıkladı.

Sınava Katılanlar Ne Dedi?

Ebru Kara

TOLES derslerinin DAÜ Hukuk Fakültesi’nde bir program olarak öğrencilere sunulması KKTC’de bir ilk. Bu fırsattan yararlanan bir mezun olarak konuya ilişkin görüşlerinizi alabilir miyiz?

Bizim için büyük bir fırsat. Türkiye’de bile TOLES dersleri sadece İstanbul’da tek bir yerde veriliyor. DAÜ’nün bunu bize sağlamış olması bizim için yeni kapılar açıyor.

İngiltere TOLES Sınavı’na girme sebebiniz nedir? Mesleğinizde size nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?

Uluslararası Hukuk alanında uzmanlaşmayı düşünüyorum. Dolayısı ile bu alanda yabancı insanlarla çalışacağım. Bu yüzden çalışacağım insanlara İngilizce’yi hukuk terminolojisi özelinde sunmam gerekiyor. TOLES bize bu imkanı sağlıyor. Hem iş fırsatlarımız, hem de yabancı insanların bize hukuk konusundaki güveni daha fazla artıyor.

Hüseyin Onurcan Aydın

Türkiye’de çoğu üniversitede sunulmayan bu fırsatın, DAÜ’de bize sunulmasının büyük bir ayrıcalık olduğunu düşünüyorum. Gelecekte meslek hayatımızda yardımcı olacaktır. Çünkü herkes hukukun her alanına tam anlamıyla hakim olamayabiliyor. DAÜ’nün sunduğu bu imkan, Türkiye’de ya da yurtdışında avukatlık yapacak hukuk adaylarına yardımcı olacaktır.

Herşeyden önce uluslararası bir sertifika alarak İngilizce Hukuk alanında yeterli olduğumuzu kanıtlıyoruz. Bu, gelecekte yabancı firmalarda veya yabancı kişilerle çalışmamızın önünü açıyor. Diğer yandan Uluslararası Hukuk, Türkiye’de gelişime açık bir alan. TOLES Sertifikası bana uzmanlaşmak istediğim Uluslararası Hukuk alanında önümü açacak.