İçeriğe git

COVID-19 Tedbirleri Kapsamında Seyahat Uygulamaları

45/2018 Bulaşıcı Hastalıklar Yasası Kapsamında Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesinin 24 Şubat 2022 tarihli toplantısında alınan kararlar

01.03.2022 tarihinden itibaren geçerli olan KARARLAR

ÜLKEYE GİRİŞ

AŞILI veya HASTALIĞI GEÇİRMİŞ;

Karantinasız giriş.

AŞISIZ;

Yolculuk öncesi son 72 saat negatif PCR veya son 24 saat negatif Antijen sonucu.
Ülkeye girişten 72-120 saat içerisinde PCR testi yapılacaktır.

GENEL KURALLAR;

KABUL EDİLEN AŞILAR:

  • SINOVAC
  • SINOPHARM (VEROCELL)
  • COMIRNATY (Pfizer/Biontech)
  • VAXZEVRIA (Astrazeneca/Oxford)
  • COVID-19 Vaccine Janssen / Johnson and Johnson
  • SPUTNIK V
  • MODERNA
  • NOVAVAX 
  • COVISHIELD (Astrazeneca/Oxford)
  • COVAXIN
  • CANSINOBIO

AŞILI KİŞİ:

Yukarıda belirtilen aşılı kişi tanımına göre ikinci doz aşısının üzerinden (Johnson için tek doz) 14 gün geçmiş ve 270 gün (9 ay) geçmemiş 18 yaş ve üzeri kişiler aşılı kişi olarak değerlendirilecektir.

İkinci dozlarının (Johnson için tek doz) üzerinden 270 gün (9 ay) geçmiş 18 yaş ve üzeri kişilerin hatırlatma dozları yaptırmış olmaları halinde aşılı kişi olarak değerlendirilecektir. 12-18 yaş arası kişiler(12 ve 18 yaş dahil) hatırlatma dozu aranmaksızın ikinci doz aşısının üzerinden (Johnson için tek doz) 14 gün geçmesi halinde aşılı kişi olarak değerlendirilecektir.

Hastalığı geçirmiş kişilerin pozitif PCR testinin üzerinden en az 10 gün geçmiş ancak 180 gün geçmemiş kişiler aşılı kişi olarak değerlendirilecektir.

Kişiler yukarıda belirtilen aşılardan iki dozunu farklı aşı ile olmaları halinde de aşılı kişi olarak değerlendirilecektir.

Covid-19 hastalığını geçirmiş ve 1 doz aşı yaptırmış ancak üzerinden 90 gün geçmemiş kişiler aşılı kişi olarak değerlendirilecektir.

12 yaş altı çocuklar, aşılı ve yukarıda tanımda hastalığı geçirmiş ebeveynleri ile birlikte seyahat etmeleri halinde ebeveynlerinin giriş kriterlerine göre değerlendirilecektir.

Ülkemize hava-deniz yolları ve ada dışından gelip kara sınır kapılarını kullanarak KKTC’ye giriş yapacak herkes, seyahatten önceki son 72 saat içinde Güvende Kal Uygulaması veya www.euvendekalkktc.com web sitesindeki KKTC'ye giriş formu bölümünden Dijital Seyahat 8elgesı oluşturması gerekmektedir.

Dijital seyahat belgesini oluşturmak için:

Akıllı cihazı olanlar, Apple Store veya Android Market'ten Güvende Kal uygulamasını akıllı cihazlarına indirerek, uygulama içerisinde yer alan ‘ KKTC'ye Giriş Formu' adımından Dijital Seyahat Belgesini oluşturmaları zorunludur.

Akıllı cihazı olmayanların ise www.guvendekalkktc.com adresinden Dijital Seyahat Belgesini doldurmaları zorunludur. Doldurulan formu dijital veya çıktı olarak yanlarında bulunduracaklardır.

Ülkeye giriş yapacak olan kişiler Dijital seyahat belgesi oluştururken, aşı belgelerini ve yolculuk öncesi son 72 saat geçerli negatif PCR sonuçlarını cihazlarının kameralarını kullanarak, uygulama içerisindeki QR okuyucu ile aşı belgeleri ve PCR test sonuçları üzerinde bulunan QR'ı okutarak kayıt yapmaları gerekir.

6 yaş altı kişilerin ülkeye girişte Covid-19 test yapma zorunluluğu bulunmaması nedeni ile Digital Seyahat Belgesi oluşturmayacaklardır.

Güvende Kal uygulaması veva www.guvendekalkktc.com web sitesinden "KKTC'ye Giriş Formu "doldurmayıp Dijital Seyahat Belgesi QR kodu oluşturmayan yolcuların KKTC'ye girişi mümkün olmayacaktır.

Dijital seyahat belgesi içerisinde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları HES kodlarını giriş yaparak dijital aşı belgelerini ve PCR test sonuçlarını otomatik olarak form içerisine yükleyebilirler.